Marion Decrop wordt wereldkampioen (2015)

Op 15 maart 2015 veroverde Marion Decrop goud op het jeugdwereld-kampioenschap jiu jitsu te Athene en dit in de categorie duo mixed U18. Marion en haar partner Ryan Lodens versloegen in de finale van het WK het Oostenrijks duo Hekele - Horak.

Jiu jitsu is bij het grote publiek vooral bekend als zelfverdedigingsdiscipline, maar de sport telt ook enkele competitievormen. In één van deze disciplines, het spectaculaire "duo mixed", kroonden de Bredense Marion Decrop en Ryan Lodens zich in Athene tot wereldkampioen in de categorie U18. Na een spannende wedstrijd versloeg de Belgische ploeg in de finale de Oostenrijkse selectie, nadat eerder reeds de maat werd genomen van Slovenië en Montenegro. De Belgische nationale selectie bleek trouwens in het algemeen goed op dreef te Athene en keerde uiteindelijk met drie gouden medailles terug.

Marion Decrop traint sinds haar zes jaar bij jiu jitsuclub Myiamoto Bredene, maar kreeg het competitievirus pas in 2014 echt goed te pakken. Ze begon daarom ook te trainen bij clubs die meer in competitie zijn gespecialiseerd en wist zich zo in de belangstelling van bondscoach Leon Verbraken te werken. Marion werd opgenomen in het nationale competitietrainingsprogramma en in september 2014 werkte ze haar eerste wedstrijd voor België af. Het wereldkampioenschap is alvast het voorlopig hoogtepunt van haar sportieve blitzcarrière. Uiteraard is ook haar trainer te Bredene, Danny Hendrikx, uitermate in zijn nopjes met zijn talentvolle pupil en ziet de gouden medaille ook als een bekroning op het eigen werk. Hoewel Myiamoto Bredene zelf geen competitieclub is, legde de kersverse wereldkampioene er namelijk wel de stevige technische basis voor het succes.