Kampioenschappen Random Attacks (2004 - 2011)

Vanaf 2004 organiseert onze club sporadisch een clubkampioenschap Random Attacks. De voorlopig laatste editie van dit kampioenschap vond plaats in 2011. Met bevriende clubs uit Diksmuide, Leffinge en Veurne werd zelfs nu en dan een intraclubkampioenschap georganiseerd, een soort officieus West-Vlaams kampioenschap Random Attacks.

clubkampioenschap 2005 02Jiu jitsu kent verschillende competitievormen, waaronder Random Attacks. Deze vorm van competitie is echter (nog) niet zo wijdverbreid als met name duo system en fighting system. Typerend aan Random Attacks is dat wordt gepoogd om een realistische gevechtssituatie na te bootsen. Bij Random Attacks tonen deelnemers technieken tegen een zelf gekozen tegenstander (aanvaller). De aanvallen worden evenwel willekeurig gekozen door een jury. De reactiesnelheid in combinatie met het perfect uitvoeren van de techniek zijn bepalend voor winst of verlies.

clubkampioenschap 2005 01

Iedereen die traint bij Myiamoto komt vroeg of laat met Random Attacks in aanraking, want de discipline zit in ons examenprogramma. In de voorbije jaren werd rond deze competitievorm ook nu en dan een clubkampioenschap en sporadisch een intraclubkampioenschap georganiseerd. Het hangt er echter vanaf of er onder onze leden sterke interesse bestaat voor deze discipline vooraleer we een kampioenschap inrichten. Aan een kampioenschap gaat namelijk veel sportieve voorbereiding vooraf. Het is dan niet ongewoon dat er in de weken voor een kampioenschap intensief op Random Attacks werd getraind, vaak zelfs in extra trainingssessies buiten de normale lesuren.

De sensatie van een wedstrijd Random Attacks is echter met weinig te vergelijken. Je staat op een halve meter van de tegenstander en weet dat je elk moment een slag, stamp of andere aanval kan verwachten, al dan niet met wapen. Koelbloedig blijven en de zenuwen en adrenaline onder controle houden is in deze discipline dan ook minstens even belangrijk als techniek.